خبرگزاری حوزه | ره آورد کرونا برای جامعه دینی ما چه بوده و شاخص سهام چه مقولاتی در بازار فرهنگی و تربیتی و تمدنی مان امکان سیر نزولی داشته و جای تأمل جدی دارد؟ در واقع با سونامی کرونا چه شده ایم یا تبدیل به چه موجوداتی در حال شدن هستیم؟
- آموزش از هم گسیخته
آموزش از مقولاتی است که خیلی واضح دچار ضعف و لاغری شده و مجازی شدن تعلیمات هم بدلیل فقدان پیوست تربیتی و حضور معلمان و مربیانی صبور و دلسوز، گسستی جدی در تربیت یک مردم آموزش دیده و با فرهنگ می باشد.
- بحران شخصیت نمایشی
بدلیل وسعت زمانی که در اختیار عموم مردم برای حضور در فضای مجازی ایجاد شده، میل به دیده شدن و خودشیفتگی بدلیل فقدان شاخص های هویت ساز و مهارت های رسانه ای، اوردوز نموده و ماحصل آن به تعبیر گافمن، شخصیت های نمایشی و کاریکاتوری است که در قالب لایوهای پرتعداد اینستاگرامی قابل مشاهده و ارزیابی است.
- معنویت از دست رفته
مورد سوم آسیب دیده در کش و قوص کرونایی، معنویت از دست رفته می باشد. منبع و مرجع معنوی مردم ما، مساجد و هیئات و زیارتگاه هایی است که در کنار مدارس و آموزشگاه ها، مهر تعطیلی بر پیشانی شان خورده و جامعه از این لحاظ نیز دچار فقدان جدی گشته و به نحیف شدن تربیت معنوی الگوپایه با محوریت منابر و مساجد دچار شده است.
- فقدان خودتعمیم یافته
نکته چهارمی که عامل انسجام اجتماعی در جامعه دینی ما بوده و برخلاف دنیای مکانیکی و اتمیزه شده غربی، مقوله قدرت در سیستم ما را عینیت بخشیده و حمایت می کند، فرهنگِ خودِتعمیم یافته(انسان ایثارگر و درفکر همنوع) می باشد که با شرایطی که کرونا رقم زده و در صورت ادامه دار بودن قضیه، به فردیت لجام گسیخته و سوبژکتیویسم مهارنشده تبدیل خواهد شد.
مفاهیم و معانی دیگری نیز قطعا مورد تهاجم جدی قرار گرفته اند و در مناسبات جدید بین المللی چه بسا تحولات جدی در معانی، سوژه ها، ساختارها و فراروایت ها صورت بگیرد که نیازمند مساله شناسی، چشم اندازنویسی و راهبردسازی است تا در رقابت تمدنی، مزیت های رقابتی قابل توجهی بتوانیم برای عرضه جهانی داشته باشیم.
علیرضا محمدلو، کارشناس ارشد فلسفه علوم اجتماعی